Na czym gotować w domowej kuchni?

Gotowanie na kuchence

Właśnie wszedłeś w posiadanie nowego mieszkania i nosisz się z zamiarem urządzenia kuchni? Podpowiemy Ci na łamach niniejszego serwisu i niniejszego poradnika, jakiego rodzaju kuchenka czy płyta kuchenna są warte rozważenia podczas aranżacji pomieszczenia, które ma być z jednej strony praktyczne, a z drugiej stylowe. Na rynku dostępne są obecnie rozliczne warianty kuchni – płyty indukcyjne, płyty ceramiczne oraz standardowe kuchenki gazowe. Każdy z tych wariantów łączy się z zupełnie innymi cechami.

Odpalona kuchenka gazowa
Zacznijmy od tego, że każda ze wspomnianych wcześniej kuchenek odznacza się kompletnie inną technologią działania. To pociąga za sobą pewne zalety oraz ich pewne wady. Na pewno jeśli chodzi o cenę to przewyższać będą kuchenki gazowe o kilkaset złotych kuchnie indukcyjne czy ceramiczne, ale to przekłada się także na zupełnie inny komfort gotowania oraz przede wszystkim na stronę wizualną. Musimy wspomnieć, że gazowa kuchenka jest sama w sobie tania w porównaniu z innymi rodzajami urządzeń AGD z tej dziedziny, lecz także łączy się z niskimi cenami gazu, co w zestawieniu z wysokimi rachunkami za energię elektryczną także jest sporym plusem. Musimy wiedzieć, że jednak jeśli chodzi o jakość i wydajność pracy, kuchnie indukcyjne są zdecydowanie przodujące. Kuchnie gazowe nie mają aż takiej wydajności energetycznej, więc mimo, iż ogólnie ich eksploatacja wydaje się być znacząco tańsza, trzeba z nich korzystać o wiele dłużej, aby mieć dokładnie ten sam efekt, co w przypadku posiadania przykładowo płyty ceramicznej.